جراحی فک چگونه انجام میشود؟ جراحی ارتوگناتیک که به عنوان جراحی فک نیز شناخته میشود، نوعی جراحی است که برای اصلاح طیف وسیعی از ناهنجاری های جزئی و عمده اسکلتی و دندانی، از جمله نامرتب بودن فک ها و دندان ها انجام میشود. این نوع جراحی اغلب برای بهبود عملکرد و ظاهر فک استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره جراحی فک برای شما بیان کنیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
در چه شرایطی عمل جراحی فک لازم است؟
مداخله جراحی برای فک ممکن است در شرایط و موقعیت های مختلف ضروری باشد. تصمیم برای انجام عمل جراحی فک معمولاً با همکاری بیمار، دندانپزشک وی و جراح فک و صورت گرفته میشود. عوامل متعددی ممکن است نشان دهنده نیاز به اصلاح جراحی فک باشد، از جمله:
مال اکلوژن
هنگامی که دندان های بالا و پایین به درستی روی هم قرار نگیرند، میتواند منجر به مشکل در جویدن، صحبت کردن و رعایت بهداشت دهان و دندان شود. در برخی موارد، درمان ارتودنسی به تنهایی ممکن است برای اصلاح مال اکلوژن کافی نباشد و ممکن است جراحی فک برای تغییر موقعیت فک ها برای بهبود تراز دندان ها ضروری باشد.
اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
اختلال عملکرد TMJ میتواند منجر به درد، صداهای کلیک یا صدای بیرون آمدن، محدودیت حرکت فک و مشکل در باز یا بسته شدن دهان شود. در مواردی که درمانهای محافظهکارانه مانند فیزیوتراپی، داروها یا آتلها بیاثر بودهاند، ممکن است جراحی برای رفع مشکلات ساختاری مفصل در نظر گرفته شود.
ترومای صورت
شکستگی ها یا آسیب های دیگر به فک ممکن است نیاز به مداخله جراحی داشته باشد تا استخوان ها را مجدداً تنظیم و تثبیت کند تا بهبودی مناسب پیدا کند. این ممکن است شامل کاهش باز و تثبیت داخلی (ORIF) برای تغییر مکان بخش های شکسته و محکم کردن آنها با صفحات، پیچ ها یا سیم ها باشد.
نقایص مادرزادی
برخی از افراد با ناهنجاری های جمجمه-صورتی متولد میشوند که بر رشد فک و ساختارهای صورت تأثیر میگذارد. اصلاح جراحی ممکن است برای بهبود عملکرد، زیبایی و کیفیت کلی زندگی افراد مبتلا به ناهنجاری های مادرزادی فک نشان داده شود.
آپنه انسدادی خواب
موارد شدید آپنه خواب که به درمانهای غیر جراحی مانند درمان فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) پاسخ نمیدهند، ممکن است از روشهای جراحی برای تغییر موقعیت فک یا رفع انسدادهای آناتومیکی که به انسداد راه هوایی در طول خواب کمک میکنند، سود ببرند.
تومورها و شرایط پاتولوژیک
رشد خوش خیم یا بدخیم در استخوان های فک یا بافت های اطراف ممکن است نیاز به برداشتن جراحی برای ارزیابی تشخیصی و درمان داشته باشد. بازسازی فک نیز ممکن است پس از برداشتن تومور برای بازیابی فرم و عملکرد مورد نیاز باشد.
نحوه تشخیص نیاز به جراحی فک
جراح شما، صورت و فک شما را مورد بررسی قرار میدهد و احتمالا اندازه گیری هایی روی صورت شما انجام میدهد و عکسها و ویدیوهایی از شما میگیرد؛ تصویر برداری XRAY از فکها و مفاصل فک (محل اتصال)تجویز میشود. جراحتان، پوسیدگی و حرکت دندانهای شما را مورد ارزیابی قرار میدهد تا تعیین کند که آیا دندانهایتان بصورت مناسبی روی هم و کنار هم قرار میگیرند؟ سپس، مدل های پلاستر فک و دهان شما را میسازد تا برنامه درمانی شما را مورد ارزیابی قرار دهد. شما ممکن است قبل از شروع به ارتودنسی و جراحی فک نیاز به درمان از طرف دندانپزشک عمومی تان داشته باشید. انتظارات واقع بینانه وقتی تصمیم میگیرید که اقدام به عمل جراحی کنید، باید درنظرداشته باشید که جراحتان نمیتواند تضمین کند که جراحی همیشه موفقیت آمیز خواهدبود یا هیچ ریسکی نخواهد داشت. ممکن است جراحی و نتایج آن کاملا مورد انتظار شما نباشد، بنابراین باید با جراحتان در مورد تمام جوانب درمان و نتیجه مورد انتظارتان مشورت نمایید. اگر ارتودنسی به تنهایی نتواند مشکل فک شما را حل کند، جراحتان جراحی فک را به شما پیشنهاد خواهد داد. درمان پیشنهادی تا حد زیادی به تشخیص پزشک بستگی دارد. جراحی معمولا با درمان ارتودنسی ترکیب میشود و ممکن است ماهها تا دو سال و یا حتی بیشتر طول بکشد. شما باید برای درمان کاملا آمادگی داشته باشید زیرا این یک پروسه طولانی است. برای بعضی بیماران، مشاوره با روانشناس نیز قسمت مهمی از درمان میباشد. جراحتان، اطلاعاتی در مورد مزایا، ریسک ها و محدودیت های درمان کردن و درمان نکردن در اختیار شما میگذارد. درمان نکردن یک مشکل عملکردی ممکن است پیامدهای زیر را در بر داشته باشد:
- شما را از جویدن صحیح غذا، بستن لبها و شفاف صحبت کردن باز میدارد.
- سلامت دندانهای شما را به مخاطره بیاندازد.
تصمیم برای جراحی بر عهده شماست. زمانی تصمیم به اقدام به عمل جراحی کنید که کاملا از اطلاعاتی که گرفتید راضی باشید و مطمئن باشید که کاملا مطلع شده اید.
بیشتر بخوانید: جراحی پروتز های صورت
مزایای جراحی فک
جراحی فک که به عنوان جراحی ارتوگناتیک نیز شناخته میشود، روشی است که میتواند مزایای بی شماری برای افرادی با فک های نامرتب یا سایر مسائل مرتبط داشته باشد. این مزایا عبارتند از:
- بهبود عملکرد نیش و بهبود قابل توجه در توانایی گاز گرفتن و جویدن غذا و صحبت کردن
- ثبات طولانی مدت
- کاهش سایش دندان ها
- بهبود در تنفس و کاهش مشکلات تنفسی
- تاثیر بر زیبایی صورت و ایجاد ظاهری متعادل و هماهنگ
جراحی فک چگونه انجام میشود؟
برای انجام جراحی فک، جراح با دقت استخوان را میبرد و فک را به شیوه ای که لازم است حرکت (و تغییر) میدهد. برای مثال یک فک کوچک را بزرگ میکنند و یا سایز یک فک بزرگ را کاهش میدهند. اینسیژن ها معمولا داخل دهان انجام میشوند تا ظاهر هیچ اسکاری روی صورت معلوم نباشد. اگر احتیاج باشد تا اینسیژن روی صورت انجام شود، جراح حداکثر دقت را به کار میگیرد تا پوست ظاهر طبیعی خود را حفظ کند. وقتی فک سر جای درست خود قرار گرفت، با پلیت ها و پیچهای مخصوصی همانجا فیکس میشود. برحسب پیچیدگی عمل، جراحی ممکن است از یک ساعت (برای یک فک) تا 4 ساعت برای عمل هر دو فک بالا و پایین زمان ببرد.
انواع روش های جراحی فک
انواع مختلفی از روش های جراحی وجود دارد که میتوان روی فک برای اصلاح مسائل مختلف انجام داد. این روش ها اغلب به عنوان جراحی ارتوگناتیک شناخته میشوند و معمولاً توسط جراحان دهان و فک و صورت انجام میشوند. در اینجا برخی از رایج ترین انواع جراحی فک آورده شده است:
جراحی ارتوگناتیک
جراحی ارتوگناتیک نوعی جراحی است که برای اصلاح طیف وسیعی از ناهنجاریهای فک و صورت، از جمله ناهماهنگی فکها، چانههای بیرون زده یا عقبرفته و اپن بایت انجام میشود. این نوع جراحی شامل تغییر موقعیت فک بالا، فک پایین یا هر دو برای بهبود بایت و تقارن صورت بیمار است. جراحی ارتوگناتیک اغلب برای درمان بیماری هایی مانند اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، آپنه خواب و مشکل در جویدن یا صحبت کردن استفاده میشود.
استئوتومی فک بالا
استئوتومی فک بالا یک روش جراحی است که شامل بریدن و تغییر موقعیت فک بالا است. این روش اغلب برای اصلاح عقب نشینی فک بالا، اپن بایت یا کراس بایت استفاده میشود. در طی استئوتومی فک بالا، جراح برش هایی در داخل دهان ایجاد میکند تا به استخوان فک بالایی دسترسی پیدا کند. سپس با استفاده از ابزارها و تکنیک های جراحی تخصصی، استخوان بریده شده و در جای خود قرار میگیرد. هنگامی که استخوان جابجا شد، با صفحات و پیچ های کوچک تیتانیومی در جای خود محکم میشود.
استئوتومی فک پایین
استئوتومی فک پایین یک روش جراحی است که شامل بریدن و تغییر موقعیت فک پایین است. این روش اغلب برای اصلاح آندربایت، اپن بایت یا بیرون زدگی فک پایین استفاده میشود. در طی استئوتومی فک پایین، جراح برش هایی در داخل دهان یا در امتداد خط فک ایجاد میکند تا به استخوان فک پایین دسترسی پیدا کند. سپس استخوان بریده میشود و برای بهبود هارمونی بایت و صورت بیمار تغییر موقعیت میدهد. مانند استئوتومی فک بالا، از صفحات و پیچ های تیتانیومی کوچک برای محکم کردن استخوان در جای خود استفاده میشود.
جنیوپلاستی
جنیوپلاستی که به عنوان جراحی چانه نیز شناخته میشود، نوعی جراحی است که برای تقویت یا تغییر شکل چانه انجام میشود. این روش میتواند شامل حرکت چانه به جلو (جنیوپلاستی پیشرفته)، حرکت آن به عقب (ژنیوپلاستی رکود)، یا تغییر شکل آن باشد. جنیوپلاستی میتواند به عنوان یک روش مستقل یا همراه با سایر جراحی های فک برای بهبود تعادل و هماهنگی صورت انجام شود.
آیا جراحی فک درد دارد؟
سطح درد تجربه شده در حین و بعد از جراحی فک میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. توجه به این نکته مهم است که پیشرفت در تکنیک های جراحی، بیهوشی و مراقبت های بعد از عمل به طور قابل توجهی ناراحتی مرتبط با جراحی فک را کاهش داده است. علاوه بر این، استفاده از استراتژی های مدیریت درد میتواند به به حداقل رساندن هرگونه ناراحتی بالقوه کمک کند. در طول خود جراحی، بیماران معمولاً تحت بیهوشی عمومی هستند، به این معنی که آنها بیهوش هستند و دردی را تجربه نمیکنند. تیم جراحی همچنین بی حس کننده های موضعی را برای به حداقل رساندن درد و ناراحتی بلافاصله پس از عمل تجویز میکند. این تضمین میکند که بیماران در طول فرآیند جراحی تا حد امکان راحت باشند. پس از جراحی، تجربه درجاتی از ناراحتی و تورم طبیعی است. این را میتوان با داروهای مسکن تجویز شده و داروهای ضد التهابی کنترل کرد.
هزینه جراحی فک
جراح شما اطلاعاتی در مورد پوشش بیمه ای از بیمه های سلامت عمومی و دولتی، بیمه های خصوصی و هزینه هایی که شامل بیمه نمیشوند در اختیار شما میگذارد. هزینه درمان جراحی شما شامل این موارد میشوند: هزینه بیهوشی، هزینه های پزشکی و بیمارستانی و آیتم های دیگر. به یاد داشته باشید از آنجاییکه ممکن است درمان جراحی واقعی با درمان پیشنهادی و از پیش تعیین شده متفاوت باشد، هزینه نهایی هم ممکن است با هزینه تخمینی متفاوت باشد.